Dostępność: Dostępny
Czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki: od 15,00 zł
Stan magazynowy: 0 szt.
Stan produktu: Nowy
W kuchni ta wyjątkowa przyprawa ma bardzo szerokie zastosowanie. Idealnie komponuje się z ryżem, rybami i owocami morza. Jest niezbędnym dodatkiem do hiszpańskiej paelli oraz hinduskiego pilaw.
JAKĄ ILOŚĆ SZAFRANU DODAWAĆ DO POTRAW?**
Szczypta szafranu wystarczy, by nadać daniu piękny żółty bądź pomarańczowy kolor. I właśnie w takiej ilości powinno się tej przyprawy używać – powinna stanowić przysłowiową „kropkę nad i”. Kiedy przesadzimy z dodatkiem szafranu, danie trudno będzie uratować, Stanie się gorzkie, cierpkie i zwyczajnie niesmaczne. W rozsądnych ilościach szafran nadaje jedzeniu nuty miodowo-korzenne.
Od wieków znane są też właściwości lecznicze szafranu. Zawiera w sobie witaminę A, kwas foliowy, miedź, potas,wapń, mangan, żelazo, selen, cynk, magnez, taninę oraz ryboflawinę.
Na jakie choroby dobry jest szafran?
Jak podają źródła, zbawienne jest też działanie szafranu przy bólach zębów oraz ząbkowaniu u niemowląt. W prosty sposób można własnoręcznie wykonać naturalny balsam mieszając miód z szafranem, a potem wmasowywać w dziąsła.
Ten drogocenny specyfik wykorzystywany jest też do barwienia tkanin (głównie w Indiach i Chinach) oraz w perfumiarstwie.
Szafran to przyprawa uważana za jedną z najbardziej ekskluzywnych i najdroższych na świecie. Najprawdopodobniej pochodzi z Grecji. Nitki szafranu pozyskuje się ręcznie z kwiatów szafranu uprawnego, a następnie poddaje procesowi suszenia. Charakteryzują się lekko gorzkim i ostrym smakiem oraz korzennym aromatem. Szafran wykorzystywany jest w sztuce kulinarnej oraz ziołolecznictwie.
Składniki: Wśród składników zawartych w nitkach szafranu wyróżniamy m.in.: witaminy A, C, B6, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, nasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe i wiele innych.
Sposób wykorzystania: Stosować jako przyprawę. Najlepiej komponuje się z ryżem, rybami, a także wszelkimi deserami.
Zalecenia: Leczniczymi właściwościami szafranu powinny zainteresować się szczególnie osoby zmagające się z depresją.
Właściwości: Dzięki zwartości takiego składniku jak krocyna, szafran posiada właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne, dzięki czemu pomaga m.in. zwalczać melancholię oraz głęboki stan przygnębienia. Może być także pomocny w profilaktyce leczenia bezpłodności. Posiada właściwości przeciwbólowe, wykrztuśne i pobudzające. Pomaga również łagodzić wrzody żołądka i dwunastnicy.
Uwagi: Zbyt duże ilości dodanego szafranu do potrawy mogą spowodować nieprzyjemny gorzki smak. Szafran w dużych ilościach (20g) może stanowić zagrożenie życia.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.